Energielabel

Veel bewoners hebben vragen over hun energielabel. Hieronder vind je het antwoord op de meest gestelde vragen.

Veel gevraagd over Energielabel

Wat is een energielabel?

Algemeen

Een energielabel zegt iets over de technische kenmerken van de woning. Of er bijvoorbeeld geïsoleerd is en welke installaties in de woning zitten.

Wanneer krijgt een woning een nieuw energielabel?

Algemeen

Een energielabel is 10 jaar geldig. Hiervoor wordt een woning opnieuw voorzien van een energielabel. Als een woning wordt gerenoveerd, wordt na de renovatie ook een nieuw energielabel opgenomen door een gecertificeerde organisatie.

Welk energielabel heeft mijn woning?

Algemeen

Een energielabel is 10 jaar geldig. Je kan op Energielabel.nl zien welk energielabel jouw woning heeft.

Ik denk dat mijn energielabel niet klopt, wat moet ik doen?

Algemeen

Denk je dat jouw energielabel niet klopt? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wil je ons laten weten waarom je denkt dat dit niet klopt en welke klachten je ervaart? 

Begin 2024 is een onderzoek gedaan in de wijk Koedijkslanden in Meppel naar energielabels. Uit dat onderzoek bleek dat veel energielabels in die wijk niet kloppen. Daarom onderzoekt Woonconcept in de komende periode of de energielabels in andere wijken van Meppel en in Hoogeveen en Steenwijkerland wel kloppen. Dat doen we in een voorverkenning, dat betekent dat we eerst op basis van bij ons bekende gegevens, onderzoek doen. We starten hier in maart 2024 mee. De vervolgstap is om woningen in verschillende wijken te laten inspecteren. Als je twijfelt over de juistheid van jouw energielabel, laat dan via het contactformulier jouw gegevens achter. Als we in jouw wijk onderzoek doen, nemen we contact met je op.

Als het energielabel klopt, dan vertellen we jou waarom. En als het energielabel niet klopt, wordt het opnieuw toegekend en bekijken we wat dit voor jou betekent. Het onderzoek dat we uitvoeren is een groot onderzoek, het gaat over veel woningen. We hebben hier een aantal maanden de tijd voor nodig.

Waar is het fout gegaan bij de toekenning van de energielabels?

Algemeen

In de wijk Koedijkslanden heeft een onderzoek uitgewezen dat woningen een verkeerd energielabel hebben gekregen in de periode 2018-2020. De woningen die een ander energielabel hadden moeten krijgen, zijn veelal woningen die gebouwd zijn in de jaren ’60, ’70 en ’80 en hadden een energielabel A of B.

Bij de toekenning van een energielabel aan woningen van die bouwjaren, wordt gekeken naar verbeteringen die zijn gedaan aan de woning. Als er na het bouwjaar een verbetering is aangebracht aan dak, beglazing en gevel, bijvoorbeeld isolatie, krijgt een woning een zogenoemd renovatiejaar toegekend. Als dit het geval is, verbetert het label flink.

Bij veel woningen in de steekproef, is bijvoorbeeld wel een verbetering aan de beglazing en het dak aangebracht, maar geen gevelisolatie. In de meeste gevallen is door de organisatie die het label heeft toegekend, wel gerekend met een renovatiejaar. Terwijl dit niet zo had gemogen. Daardoor lijken de woningen beter geïsoleerd, dan dat ze eigenlijk zijn.

Mijn energielabel is A, maar ik heb last van vocht, tocht en schimmel. Wat nu?

Algemeen

Het energielabel geeft de indruk dat een groen label betekent dat een huis zeer energiezuinig is. Maar dit is niet altijd het geval. Bij het toekennen van een energielabel, kijkt een inspecteur naar hoe de woning geïsoleerd is en welke installaties in en op een woning zitten, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of een cv-ketel.

Vocht en schimmel ontstaan vaak door onvoldoende ventilatie. Het is belangrijk om ook in de wintermaanden goed te ventileren. Door te ventileren verwarm je gemakkelijker en dus goedkoper (droge lucht warmt makkelijker op dan vochtige lucht) en blijft je huis gezonder omdat vocht en schimmel geen kans krijgen.

Als je denkt dat je voldoende ventileert maar toch last hebt van vocht of schimmel, of als je moeite hebt met ventileren in je huis, Neem dancontact met ons op via het contactformulier. Misschien is er een andere oorzaak en kunnen we helpen dit op te lossen.

Tip: Als er vocht aan de binnenkant van de ramen condenseert, is je huis te vochtig. Het is verstandig om een raam of ventilatieroosters open te zetten, of de afzuiging harder te laten werken.

Mijn huis heeft energielabel A, maar toch heb ik het koud. Wat nu?

Algemeen

Het energielabel geeft de indruk dat een groen label betekent dat een huis zeer energiezuinig is. Maar dit is niet altijd het geval. Bij het toekennen van een energielabel, kijkt een inspecteur naar hoe de woning geïsoleerd is en welke installaties in en op een woning zitten, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of een cv-ketel.

Een energielabel zegt niets over de luchtdichtheid van een woning. Het kan zo zijn dat een gevel en een dak goed geïsoleerd zijn, maar dat de aansluiting tussen dak en gevel niet goed is gemaakt. Of dat er een kier zit tussen een raam en de muur. Dit heeft geen invloed op het label, maar zorgt wel voor kou of tocht. Als dit bij jouw woning zo is, Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Heeft een energielabel te maken met de huurprijs?

Algemeen

Het energielabel is een onderdeel bij het vaststellen van de maximale huurprijs die een verhuurder mag vragen. Maar Woonconcept is een sociale verhuurder, daarom vragen we niet de maximale huurprijs, we vragen zelfs flink minder. Woonconcept vraagt gemiddeld 75% van de maximale huurprijs.

Als het energielabel slechter wordt, verandert dan de huurprijs?

Algemeen

Het energielabel is een onderdeel bij het vaststellen van de maximale huurprijs die een verhuurder mag vragen. Als het energielabel slechter wordt, wordt de maximale huurprijs lager. Maar Woonconcept is een sociale verhuurder, daarom vragen we niet de maximale huurprijs, we vragen zelfs flink minder. Woonconcept vraagt gemiddeld 75% van de maximale huurprijs. Ook als een energielabel slechter wordt, krijg je niet automatisch huurverlaging.

Wat gaan jullie nu doen?

Algemeen

In de komende periode bekijken we ook opnieuw hoe we de woningen het beste duurzaam kunnen verbeteren. Het liefst zouden we alle woningen nog dit jaar flink verduurzamen, maar daar hebben we simpelweg het geld niet voor.

Vanuit de wet zijn wij verplicht om woningen met een E, F of G energielabel te verduurzamen voor 2028. Dat doen wij dan ook. Daarnaast voegen we duurzame kwaliteit toe bij woningen op een logisch moment, als we toch al langskomen voor onderhoud. En we doen grote renovaties in projecten, dan pakken we meerdere dingen tegelijk aan en plaatsen we bijvoorbeeld een warmtepomp.

Zo'n groot project kost veel geld en tijd. Deze nieuwe informatie kan zorgen voor een aanpassing van onze aanpak. Door bijvoorbeeld te kiezen voor meerdere kleine ingrepen, kunnen we meer mensen een stapje vooruithelpen. Om de aanpak te veranderen, is de uitkomst van het onderzoek in ons hele werkgebied nodig

Is mijn gevel wel geïsoleerd? Kan ik dit zelf controleren?

Algemeen

Op Energielabel.nl kun je zien wat het energielabel van jouw woning is. Hier staat ook bij of jouw gevel geïsoleerd is.

Als je denkt dat jouw energielabel niet klopt, kun je contact opnemen met ons. We onderzoeken dan of de informatie inderdaad niet klopt. Laat ons dan ook weten waarom je denkt dat het label niet klopt. We hebben wat tijd nodig om dit te onderzoeken.

Als het energielabel klopt, dan vertellen we jou waarom. En als het energielabel niet klopt, wordt het opnieuw toegekend en bekijken we wat dit voor jou betekent.

Mijn energiekosten stijgen omdat mijn woning slecht geïsoleerd is. Wanneer wordt mijn woning gerenoveerd?

Algemeen

Als jouw woning gerenoveerd wordt, hoor je dit van ons. Je hoort dit vaak zo'n 2 jaar van tevoren.

Als renovatie/isolatie nog lang op zich laat wachten krijg ik dan een energiecompensatie of huurverlaging? Ik kan mijn maandelijks voorschot niet meer betalen.

Algemeen

Er zijn verschillende regelingen beschikbaar. Zo is er de energietoeslag van de gemeente, mogelijk kom je in aanmerking voor huurverlaging als jouw inkomen niet past bij de huurprijs. Je kan een gratis afspraak maken met De VoorzieningenWijzer. Zij kunnen je helpen bij het aanvragen van de regelingen. Kijk op de website https://datgeldtvoormij.nl/ om een afspraak te maken.

Ik wil dat mijn energielabel opnieuw wordt vastgesteld. Wat moet ik doen?

Algemeen

Denk je dat jouw energielabel niet klopt? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wil je ons laten weten waarom je denkt dat dit niet klopt en welke klachten je ervaart?