Vereniging van Eigenaren

Een vereniging van eigenaren (VvE) is een organisatie van alle eigenaren van appartementen of woningen in een gebouw of complex. Ze regelen samen dingen zoals het onderhoud van het gebouw, het beheer van de gezamenlijke ruimtes en het afsluiten van verzekeringen.

Veel gevraagd over Vereniging van Eigenaren

Wat is een Vereniging van Eigenaren?

Algemeen

Een vereniging van eigenaren (VvE) is een organisatie van alle eigenaren van appartementen of woningen in een gebouw of complex. Ze regelen samen dingen zoals het onderhoud van het gebouw, het beheer van de gezamenlijke ruimtes en het afsluiten van verzekeringen.

Hoe werkt de Vereniging van Eigenaren?

Algemeen

Een vereniging van eigenaren heeft een bestuur van eigenaren die tijdens een vergadering worden gekozen. Ze voeren de besluiten uit die tijdens een vergadering zijn genomen. Minstens één keer per jaar is er een vergadering waar alle eigenaren en huurders naartoe moeten komen. Tijdens deze vergadering worden onderwerpen zoals onderhoud en de maandelijkse bijdrage besproken. Iedereen moet zich houden aan de beslissingen die daar genomen worden. Meestal heeft de VvE ook regels waar iedereen zich aan moet houden.

Ik woon in een woongebouw met huurders en kopers. Wat doet de Vereniging van Eigenaren?

Algemeen

Een Vereniging van Eigenaren zorgt voor het beheer en onderhoud van delen van het gebouw die iedereen gebruikt, zoals gangen, daken en liften. We moeten minstens 1 keer per jaar naar een vergadering waar beslissingen worden genomen. Als eigenaar zijn we daarbij aanwezig.

Waarom is er in mijn woongebouw een Vereniging van Eigenaren?

Algemeen

Omdat er in je (woon)gebouw meerdere eigenaren zijn. De VvE behartigt de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren. Meestal gaat het om onderhoud van gemeenschappelijke zaken. Wij zijn eigenaar van de huurwoningen en dus lid van de VvE.

Wat is de relatie tussen mij als huurder en de Vereniging van Eigenaren?

Algemeen

Als huurder ben je geen lid van de VvE en heb je geen stem. Wij zijn eigenaar van de huurwoningen en daarom wel lid van de VvE. Wij vertegenwoordigen jouw belangen.

Betaal ik ook een bijdrage aan de VvE?

Algemeen

Nee, je betaalt niet extra voor het wonen in een VvE-complex. Je betaalt alleen de huur en servicekosten. Alleen huiseigenaren betalen een bijdrage aan de VvE. Woonconcept betaalt als eigenaar van de woning deze bijdrage, voor beheer en onderhoud van het gebouw

Mag ik in een VvE-complex iets aanpassen/bevestigen aan de buitengevel?

Algemeen

Je mag niet zomaar iets aan het gebouw veranderen. Omdat je woning onderdeel is van een complex met een Vereniging van Eigenaren (VvE), mag je bijvoorbeeld niet zonder toestemming van de VvE iets aan de gevel of op het balkon bevestigen. Voorbeelden van zaken waarvoor je toestemming moet vragen zijn, het bevestigen van:

  • Een schotelantenne;
  • Bloembakken;
  • Lampen;
  • Zonneschermen.

Wil je iets aan het gebouw bevestigen of veranderen? Dien dan een verzoek in via het contactformulier. Als onze medewerker VvE de aanvraag goedkeurt, dan wordt dit afgestemd met de andere leden van de VvE.

Waar is een Vereniging van Eigenaren (VvE) verantwoordelijk voor?

Algemeen

De VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw, van de gemeenschappelijk ruimten en de installaties. Denk bijvoorbeeld aan de lift, de galerijen en trappenhuizen. Dit mag Woonconcept niet zelf doen, omdat het gezamenlijk eigendom is. De VvE mag ook leefregels (een huishoudelijk reglement) opstellen.