Onderzoek naar energielabels

Afgelopen weken is er in de krant veel geschreven over energielabels. Een aantal huurders zich met zorgen gemeld bij ons. Zij dachten dat het energielabel van hun huis niet klopte. Wij hebben dit laten onderzoeken. Daar is uit gebleken dat een aantal labels inderdaad niet juist is.

 

Woonconcept bepaalt niet zelf het energielabel

Energielabels worden altijd vastgesteld door een gecertificeerde, externe partij. Woonconcept heeft hier geen invloed op. Ook is de manier van het vaststellen van een energielabel een paar jaar geleden veranderd.

 

Het energielabel zegt niet alles over energieverbruik

Een groen energielabel, A, B, of C, betekent niet dat een huis altijd energiezuinig is. Zo kan een huurder in een huis met een energielabel D bijvoorbeeld minder betalen aan energiekosten dan iemand met een even groot huis met label B. Ook kan een huis in een complex of rij een ander label hebben dan het huis ernaast. Zelfs als het huis helemaal hetzelfde lijkt. Woonconcept kijkt daarom bij verduurzaming nooit alleen naar het energielabel, maar ook naar betaalbaarheid voor bewoners.

 

Wij zoeken uit hoe het zit

De uitkomsten van het onderzoek dat we hebben laten doen, zijn voor ons een reden om het onderzoek uit te breiden. In de komende maanden onderzoeken we of meer energielabels niet kloppen van woningen die Woonconcept verhuurt. Dat doen we in een voorverkenning, dat betekent dat we eerst op basis van bij ons bekende gegevens, onderzoek doen. We starten hier in maart 2024 mee. De vervolgstap is om woningen in verschillende wijken te laten inspecteren. Als je twijfelt over de juistheid van jouw energielabel, laat dan jouw gegevens achter. Als we in jouw wijk onderzoek doen, nemen we contact met je op.

 

Veelgestelde vragen

Je vindt hier meer informatie over de energielabels