Energielabels, hoe zit het?

Op donderdag 8 februari is een reportage uitgezonden van het tv-programma Pointer. Aan dat programma heeft Woonconcept meegewerkt. De uitzending ging over energielabels. Misschien heb je daar vragen over. Hieronder zetten we een aantal vragen op een rij. Heb je een andere vraag? Bel of mail ons dan.

Hoe kan ik zien welk energielabel mijn woning heeft?

Het energielabel van je huidige woning vind je via www.energielabel.nl.

Mijn huis heeft een hoog energielabel, maar ik ervaar tocht

Bij het toekennen van een energielabel wordt onder andere gekeken naar hoe goed de woning is geïsoleerd, of er zonnepanelen op het dak liggen en welke installaties in de woning zitten. Een energielabel houdt geen rekening met de tocht die je voelt in de woning.

Wat onderzoekt Woonconcept in de Koedijkslanden?

Tussen 2018 en 2020 is een aantal laagbouwwoningen in de wijk Koedijkslanden voorzien van een energielabel door een gecertificeerde organisatie. Een groep bewoners twijfelt over de juistheid van die energielabels. Woonconcept heeft daarom een andere gecertificeerde organisatie de opdracht gegeven om dit te onderzoeken. Zij onderzoeken bij ruim 70 woningen of de energielabels toen op de juiste manier, met de juiste informatie zijn toegekend. Of dat er ergens iets fout is gegaan. Als er iets fout is gegaan, zoeken zij naar de oorzaak hiervan.

Heeft het energielabel te maken met de huurprijs?

Het energielabel is een onderdeel van het bepalen van de huur die een verhuurder maximaal mag vragen. Maar omdat corporaties betaalbare woningen verhuren, vraagt Woonconcept niet de maximale huur. Gemiddeld vraagt Woonconcept 70% van de maximale huurprijs.

Een voorbeeld:
Woning X heeft een maximale huurprijs van € 1.000,- met energielabel A. Woonconcept vraagt €700,- huur voor deze woning. Als het energielabel een C moet zijn, dan is de maximale huurprijs van diezelfde woning X € 940,-. De bewoner betaalt nog steeds €700,-, en dus niet te veel op basis van het energielabel.

Voor meer informatie over energielabels, kun je terecht op onze pagina over dit onderwerp.

Twijfel je over de juistheid van jouw energielabel? We onderzoeken op dit moment een groot aantal energielabels in de wijk Koedijkslanden in Meppel. Als het nodig is, breiden we dit onderzoek uit. We houden je op de hoogte van dit onderzoek, via onze website. Heb je toch nu al een vraag? Neem contact met ons op.